Prima pagină > povestiri > Oglinda I

Oglinda I

Oglinda

– Perioada optima: 1-10 octombrie
– Densitate de semănat: 450-550 boabe germinale/mp,rezultat minim 600 spice recoltare
– Adâncime de semănat: 4-5 cm,înfrățire dezirabilă adâncime 2 cm
– Distanta între rânduri 12,5 cm
– Semănatul începe la 13-15 grade Celsius.

Gheorghe își privește concentrat peticul de hârtie murdar, acoperit aproape de pământ pe care îl ține în mână.Aliniate pe o folie de plastic la picioarele sale se află termometrul, tot felul de rulete, saci goi. Și un cronometru.Căci la capătul listei sale murdare scrie mândru cu un creion subțire:
– Cel mai bun timp scos la metru pătrat din istoria vieții mele!!
Se simte foarte mândru de el. A scos cel mai bun timp al vieții sale la semănare la 46 de ani. Poate aici este apogeul existenței sale, poate pentru asta a fost menit să viețuiască, pentru că din cunoștințele sale cel puțin a reușit să bată orice record la nivel regional, poate și național. Totuși nu spera să ajungă atât de sus. E drept a muncit din greu toată viața, dar a avut mai degrabă o problemă de abordare a muncii sale. Când ambiția sa s-a întâlnit cu noile semănători automate, și cu instrumentele de calcul precise rezultatele trebuiau să fie spectaculoase.
Se uită la cronometru cu drag. La primit dar de la fiul său care se află la Facultatea de Educație Fizică și Sport, la marele oraș. Un băiat foarte deștept și muncitor și singurul care a ajuns la o facultate de prestigiu din oraș. Cea mai bună după cea de Teologie și de Medicină. A insistat să se ducă la Teologie, dar băiatul pur și simplu a refuzat, de fapt…
Nu mai contează, important este cp Gheorghe este mai tânăr ca niciodată. Și pe deasupra a mai fost și la un baieram aseară la cârciuma de pe ulița satului, a dansat și a băut toată noaptea, iar acum iată-l totuși la muncă și făcând cel mai bun timp al său. Se va autodepăși, adie un vânt norocos în preajmă care i-ar putea schimba viața. O metaforă euforică desigur, sau poate nu…
Porni vesel înspre ulița principală pe poteci bătătorite printre terenurile vecinilor săi. Mai are până ajunge acasă. Semănătoarea și instrumentele le lasă vecinului, un om amuzant dar veșnic neserios, nu știe cum mai poate să îl asculte în continuare.
Ah altă nenorocire, Gigi bețivul satului, se îndreaptă spre el. Nici nu are cum să îl ocolească, nu poate strica terenul vecinilor. O să se agațe de el, o să îi spună două vorbe poticnite, și apoi va pleca mai departe, rugându-se probabil de altcineva să îi mai dea niște parale pentru nițică țuică
– Salut Gigi, începu Gheorghe cât de voios era în stare, ce mai faci? Vexi că stă să plouă mai bine te duci frumos la crâșmă să stai la acoperiș acolo să te ferești, și mai iei un păhărel să te încălzești de vremea asta urâ…
Nici nu a apucat bine să termine, că un iz de alcool puternic amestecat cu vomă îl lovi în față, și țipete din toți rărunchii îl lovesc în timpane
– Gheorghiță, tăicuțule, că ești tăicuț acum la toți, mulțumesc, ești cel mai mare om.
Gheorghe reușește să se dezbare de îmbrățișarea forțată și se uită cu un amestec de milă și de scârbă la bietul bețiv. Acesta nu se descurajează deloc, și își continuă discursul patetic:
– Cel mai maaaaaareeeee om ești, clătinându-se brusc emițătorul, păiii, de când ai venit matale cu fierătaniile tale, toată lumea este mulțumită. Ești un dulce, făcând gesturi largi cu mâinile, un scump, acum pămânul mio, dat de taică-meu, săracu din ceruri, e suta la sută productiv. Și cresc și mai repede decât normal, nu am mai văzut așa ceva. Cred că nu mă mai duc la cocioaba aia de crâșmă de acum înainte, și cu banii câștigați din recolte, îmi deschid eu o crâșmă, îl apucă Gigi pe nefericitul țăran, arătându-i concentrat un nor din multitudinea de pe cer.
– Și o să îi spun ”La Gheorghe”! Știi cum te numești tu. Îți mulțumesc ție că m-ai scos din mizerie, și este și o mișcare de mark, mer, cum s- o numi. Că lumea te iubește și vin să bea la mine, iar tu poți să vii oricând vrei tu, pentru tine este totul gratis!
– Bine, ai dreptate, Gigi, spuse Gheorghe jenat. Ești un vizionar, așa că du-te repede să cauți un conac, să faci cea mai mare crâșmă din lume.
Din proprie inițiativă Gigi se desprinde de Gheorghe, și spune luând o mutră demnă:
-Așa o să fac, apoi fugi pe drum în direcția opusă.
Fericit, Gheorghe plecă cu un pas avântat mai departe, nu înainte de a fi prins din nou de bețiv, care îl pupă răsunător pe obraz, bâlbâind:
– Uitasem să te pup
În sfârșit eliberat de graua povară, Gheorghe reflectează asupra beției”A înnebunit de tot, înainte mai distingea adevărul de imaginar, dar acum s-a pierdut de tot, sărmanul de el…nu beau nu fumez, sunt un om liber!! ”Vântul îi răsuflă din față, da se simte în viață, dai iată că acum vine Vasile, amicul cu care s-a dus la petrecerea de azi-noapte
– Gheorghe, ce mai faci: Doamne ce bine că te-am găsit sănătos. Ai fost rău de tot amețit aseară
– Trebuie să recunosc,am depășit măsura aseară. Azi, însp, mă Vasilică, am făcut cel mai bun timp al meu cu semănătoarea, a mers totul așa de bine,!!!
– De ce ai folosit semănătoarea? Îl privi Vasile încurcat. Doar de aceea au apărut fierătaniile, sau în inima ta îți place să folosești tot metodele vechi, deși ai făcut lucruri așa de avansate?
– Ce vorbești acolo Vasile? Întrebă Gheorghe contrariat. Semănătorile sunt cele mai bune lucruri inventate până acum.
– Ești modest, Gheorghe, ești modest, zâmbi îngăduitor Vasile. Schimbând brusc subiectul:
– Ți-a plăcut până la urmă la petrecere aseară pe muzica tare, și cu atâția oameni în jur
– Da, confirmă Gheorghe senin. Tot timpul am crezut că muzica tare, și aglomerațiile mari de oameni nu ar putea decât să mă enerveze. Ba chiar părintele spune că Biserica nu prea este de acord cu ele,. Însă pe mine m-au convins, să mă mai chemi dacă te duci, și îți mulțumesc că m-ai bătut la cap să vin!!!
– Cu plăcere Gheorghe, zâmbi Vasile, care îi strânge mâna, apropiindu-se de urechea lui Gheorghe și șoptindu-i grăbit”Geo, știu că ai văzut ieri multe femei frumoase, cu unele ai văzut mai mult decât trebuia, dar trebuie să te oprești la timp, nu vreau să te desparți de soția ta, știu că ești faimos și iubit acum de toată lumea, dar încearcă să te abții de la femei, chiar sunt ochii diavolului.”
Gheorghe nici nu a putut să articuleze vreun cuvânt în decursul scurtei convorbiri, de fapt nici măcar nu înțelegea ce i se spunea. Doar dădea automat din cap
Rămas singur, în mijlocul câmpului dezgolit, percepe în final sensul cuvintelor primite. Ceva este putred la mijloc..ce s-a inventat nou și el nu știe? Mereu a fost informat cu ultimele descoperiri la nivel național și considerast un inovator la el în sat. Apoi toată noaptea a stat de vorbă aproape numai cu Vasile, i-a fost rușine și să vorbească cu femeile. Ceva pur și simplu dă greșit.
Năuc, mai primește o lovitura acum de la domnul Ion Urâtu, primarul satului care parcă venea acum din altă lume
– Gheorghiță. Amice, ce mai faci scumpule?
Primarul Urâtu îl îngrozea, tocmai i-a adresat mai multe cuvinte decât a făcut-o toată viața lui
– Dragule, ești un geniu. Și la petreceri, trebuie să recunosc că te pricepi la doamne…zâmbi pervers primarul. Ai uitat să îți iei diploma prostuțule.
– Ce diplomă întrebă jumătate curios, jumătate speriat Gheorghe
– Diploma de cetățean de onoare al comunei Zăbovata, răspunse natural primarul. Ai băut mai mult decât popa de sărbători, râse sacadat primarul, se vede că nu mai ai habar de nimic, dar geniile și mai ales oamenii faimoși sunt scuzați de orice.
– Sunt sigur, îngână Gheorghe, nesigur fiind cine sunt acele persoane.
– Mă scumpule, eu nu am fost tocmai un primar bun. În mandatul meu irigațiile au fost complet distruse, asfaltul de pe ulița principală nu a avut niciodată asfalt, canalizarea nu a existat, iar banii s-au pierdut ca prin minune…precum și materialele de construcție cumpărate pentru voi, precum și impozitele plătite de voi…Toate simple neînțelegeri, care au devenit probleme majore cu timpul. Dar acum, cu ro…rob, eh la naiba cu drăcoveniile alea de le-ai făcut tu, toate problemele s-au rezolvat de la sine. Așa că sunt disponibil sp te ajut cu ORICE, doar menționează, materiale de construcție, poliție, bani, materie primă,mașina de transport pentru orice, de toate are primarul vostru, chiar și femei, că văd că îți place și rămâne între noi doi. Deși nu știu cât de multă mai avem nevoie acum de toate astea cu drăcoveniile tale prin preajmă. Eh, în afară de femei, acelea nu pot fi înlocuite, sunt prea căpoase.
Primarul îi puse mâna pe spate, și plecă în pas voios, între timp Gheorghe asculta mut, și reflecta, și se străduia, și nu ajungea niciunde. Unde se află? Oare acesta este satul său? Locurile sunt aceleați, la fel și fețele, până și năravurile la fel, numai atitudinea realității lui s-a schimbat. Parcă la un moment dat lumea s-a oprit din mișcare, a ascultat o cmandă de a sa, și deodată nimeni nu mai poate merge mai departe fără el. Sau mai bine spus ”Drăcoveniile lui…”
Singura sa reacție instinctivă este să fugă. Peisajul se desfășoară rapid acum, pământ pământ case, case, asfalt, asfalt, crâșmă, magazin, stand ziare, da în ziare acolo sunt ultimele informații acolo va decoperi adevărul.
-Trigon, dă-mi și mie un zear se adresă familiar vânzătorului, fiind cunoscut ca un devorator pasionat de orice fel de publicistică.
Ghinion, nu are nici un ban asupra lui!!!
– Gheorghe să fim serioși nu mai avem nevoie de bani acum, fac meseria asta doar din plăcere, mai ales tu poți să iei un ziar gratis, zâmbi călduros vânzătorul Trigon
Gheorghe, vădit nemulțumit, luă ziarul și cu degetele trmurânde, deschise la pagina a 2-a unde titlul urla din rărunchi: ”Salvatorul nostru Gheorghe este și un om fermecător”, iar dedesubt el împreună cu o femeie cu sânii dezgoliți ținând o sticlă voluminoasă în mână
Ochii șocați prindeau decât frânturi de fraze:
Gheorghe, savantul ascuns care ne-a luminat zilele……și-a descoperit latura sălbatică….crâșma Beharca…..a dansat mai multe tipuri de cha cha și tangouri în mijlocul scenei….a plimbat femeile….consumat butoi de vin……a dat sfaturi culinare despre preparatul maionezei cu ansoa…a cântat imnul țării la bustul gol de pe mese….”
”Roboți”…ce sunt astea? Sau ăștia, ce dracu sunt?”Inutil să vă mai spunem cine este Gheorghe Rotaru, omul de știință care a făcut un adevărat shou ieri seară. Gheorghe Rotaru și-a etalat cunoștințele sale avansate de electronică și mecanică atunci când a pus în funcțiune săptămâna trecută alaiul său de ”roboți”. Un robot este o fierătanie care știe să facă tot ceea ce face un om, până la virgula. Aici includem o ambiție nesfărșită, și o precizie de calcul extraordinară, să nu mai menționăm de putere de muncă inimaginabilă, și cost scăzut de întreținere. Merge pe aer, și cel mai important lucru, ascultă de comenzile date prin voce de către orice om. Sunt servanții perfecți. Menționăm că printre realizările lor importante în decursul unei săptămâni se numără:
– construirea unei rețele de canalizare
– refacerea asfaltului de pe ulița principală și construirea unei infrastructuri dezvoltate(infrastructuri bolduit) precum drumuri secundare, poduri peste râul din apropriere, constructie drum până la drumul european din aproprierea satului, iar acum se lucrează deja la noua statie de gară Zăbovata(liniile de cale ferată au fost deja puse)
– casele și clădirile vechi au fost refăcute, clădirile istorice recondiționate, și au fost construite clădiri adiționale în plus, precum hambare, magazii, ș.am.d,școli, primărie nouă, sediu de polițiw separat, biserică cu 5 turle
– au făcut un târg de distracții cu tot felul de mașinării uluitoare care amuză copii noștri, și am descoperit cuvaântul comerț odată cu fluxul de oameni care vin zilnic la noi
– etc
Cum funcționează aceste mașinării minunate? Nu ne pasă și nici nu ne interesează!! De ce? Pentru că îl acem pe maistrul Rotaru să se ocupe de ele, așa că atâta timp cât este sănătos și bine dispus, noi o să trăim bine, așa că pur și simplu nu respingeți nimic din ce vă cere domnul Rotaru!!!Mesaj adăugat de preiubitul vostru primar Ion Urâtu!”

Reclame
Categorii:povestiri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: